گزارش کاراموزی اكولوژي ميوه ها سبزيجات گلخانه ای

دسته بندي : فنی و مهندسی » کشاورزی و زراعت
گزارش کاراموزي اكولوژي ميوه ها سبزيجات گلخانه اي در 72 صفحه ورد قابل ويرايش


مقدمه

هر موجود زنده‌اي براي برخي از فرآورده‌ها و فرايندهاي زيستي اساسي بطور انکارناپذيري به محيط زيست خود و بويژه به موجودات زنده ديگر وابسته است. لازمه بقا ، همبستگي گروهي است و بررسي چگونگي اين همبستگيها مورد توجه دانش اکولوژي است. دانش اکولوژي مجموعه شناختهايي است که انسان درباره اثرات محيط بر روي موجودات زنده ، اثرات موجود زنده بر روي محيط و ارتباطات متقابل بين موجودات زنده دارد.

وقتي موجود زنده‌اي از لحاظ بوم شناسي مورد مطالعه قرار مي‌گيرد، هدف اين است که معلوم شود، چرا موجود مورد نظر در محيطهاي خاص و تحت شرايط معيني زندگي مي‌کند؟ شرايط محيطي چه اثراتي بر موجود زنده دارند؟ و موجود زنده به نوبه خود چه تحولاتي در محيط پديد مي‌آورد؟ طبيعي است که خود انسان به عنوان يک موجود زنده ، متاثر از عوامل محيط و موثر بر روي عوامل طبيعت در چارچوپ مطالعات اکولوژي از توجه و اهميت ويژه‌اي برخوردار است.







ديد کلي

انگور يا مو با نام علمي Vitis يکي از انواع گياهان دو لپه اي مي‌باشد. انگور يکي از مهمترين ميوه‌هايي است که از زمانهاي بسيار قديم مورد استفاده بشر قرار گرفته است. بطورکلي ، دو نظريه متفاوت در مورد ديرينگي انگور وجود دارد. عده‌اي معتقدند که انگور ، حتي قبل از پيدايش غلات ، مورد استفاده بشر قرار گرفته است. انگور بطور وحشي و به مقدار فراوان در جنگلها وجود داشته و انسانهاي نخستين از برگ و ميوه آن بهره مي‌جستند. انگور ميوه‌اي است بهشتي که شامل ويتامينهاي A , B ، C مي‌باشد هچنين داراي مقداري منيزيم ، کلسيم ، آهن ، فسفر ، پتاسيم و آلبومين است. انگور يکي از ميوه‌هاي ضد سرطان شناخته شده است و اين به خاطر خواص ضد عفوني کنندگي آن است.







فيزيولوژي رشد و نمو انگور

تعريق

اين عمل عبارت است از تبخير مقدار فراواني از آب بطور روزانه توسط برگهاي انگور. عوامل محيطي موثر در ميزان تبخير از سطح برگ عبارتند از: شدت نور ، دما ، رطوبت و باد. نور و دما باعث افزايش تبخير ولي رطوبت باعث پايين آمدن ميزان تبخير از سطح برگ مي‌شود. جريان هوا و باد ميزان تبخير را افزايش مي‌دهد.


اشک مو

فرايندي است که نحوه عمل آن ، کاملا شناخته نشده است. اين فرايند غالبا بر براثر دير هرس کردن در اوايل بهار روي مي‌دهد. ريزش اشک مو تا چندين ادامه مي‌يابد. در اشک مو ، هورمونهاي گياهي مانند سيتوکينين ، جيبرلين و به ميزان اندکي قند و مواد کاني ديده مي‌شود. ريزش اشک مو به دليل فعاليت شديد ريشه مي‌باشد.

جذب مواد کاني



تمام موادي که توسط گياه از طريق ريشه جذب مي‌شوند، ابتدا در آب به صورت محلول درمي‌آيند. جذب اين مواد ، بوسيله تارهاي کشنده‌اي که در انتهاي ريشه قرار دارند صورت مي‌گيرد. که پس از ورود يونهاي مختلف ، از طريق ريشه به نقطه مصرف مي‌رسد.





فتوسنتز

يکي از مهمترين پديده فيزيولوژيکي در گياه روي مي‌دهد فرايند فتوسنتز است که طي آن مواد قندي در برگهاي گياه ساخته مي‌شود. اين مواد قندي هم مستقيما به مصرف گياه مي‌رسند. و هم براي تهيه موادي ديگر در داخل گياه بکار مي‌روند.






رشد

عمل رشد ناشي از توليد ياخته‌هاي جديد و بزرگ شدن آنها است. ناحيه توليد ياخته‌هاي جديد ، انتهاي شاخه و ريشه است. آشکارترين شکل رشد ، طويل شدن شاخه‌ها است. به شکل بزرگ شدن ياخته ، رشد متفاوت بوده و بعضي از آنها فقط رشد طولي دارند و پاره‌اي ديگر رشد قطري. پس از رشد کامل ، ياخته‌ها از يکديگر تمايز يافته و انواع بافت ها را بوجود مي‌آورند.

ارزش غذايي انگور

انگور از نظر ارزش غذايي و خواص بهداشتي ، داراي سودمنديهاي بسياري است. از مهمترين مواد قندي موجود در حبه‌هاي انگور تازه ، ساکارز ، گلوگز و دکستروز مي‌باشد. از اسيدهاي آلي اسيد فرميک ، اسيد ماليک ، اسيد سيتريک و اسيد تارتاريک را مي‌توان نام برد. نمک‌هاي کاني مانند آهک ، منيزيم ، آهن ، منگنز ، سيليس وجود دارد. مقدار انرژي موجود در هر 100 گرم انگور تازه 67 کيلوکالري است.

مشخصات انواع انگور



انگورها را به 2 گروه مي‌توان تقسيم کرد. يکي انگورهاي کشمشي که براي تهيه سبزه و ديگر کشمش مورد استفاده قرار مي‌گيرند. ديگري انگورهايي که غالبا دانه‌دار بوده و براي تهيه آب انگور به مصرف مي‌رسند.





آفات و بيماريهاي مو

سفيدک حقيقي و يا سطحي مو

اين بيماري ، يکي از خطرناک‌ترين بيماريهاي قارچي انگور در دنيا به شمار آمده و خسارات فراواني را به بار آورد. مبدا اصلي آن آمريکا بوده و در حدودسال 1845 به اروپا و سپس کشورهاي آسيايي سرايت کرده است.

گردو آمريکايي

اين گردو بومي آمريکاي شمالي است و زماني، منبع غذاي مقوي براي سرخپوستان آمريکاي جنوبي بوده است. در کشور آمريکا از آن در تهيه انواع کيک و نان استفاده مي شود. گردو آمريکايي منبع انواع ويتامين و مواد معدني، بويژه ويتامين A))،((B وe، کلسيم، فسفر، منيزيم، روي و پتاسيم است.

خواص گردو:

گردو از دوران ما قبل تاريخ وجود داشته است. در قرون وسطي اعتقاد بر اين بود که گردو سر درد را معالجه مي کند حتي شواهد دال بر وجود يک باغ گردوي بسيار زيبا در باغهاي معلق بابل وجود دارد. گردو هم به صورت خشکبار و هم به صورت تازه و خورده مي شود و از آن در تهيه برخي از غذاها استفاده مي شود. گردو منبع خوبي از فسفر، پتاسيم، منيزيم، پروتئين و ويتامين e است.

دو گِردو (نام علمي: جنس Juglans) درختي است گلدار (Magnoliophyta) از رده دولپه‌اي‌ها (Magnoliopsida)، از تيره درختان توس (Fagales) خانواده گردوها (Juglandaceae).



نام گردو به هر گونه درخت از خانواده گردو اطلاق مي‌شود. آنها درختاني برگريز هستند به ارتفاع ??-?? متر، با برگهاي شانه‌اي به طول ??-?? سانتيمتر، تعداد ??-? برگچه و جوانه‌ها داراي درونه حفره دار هستند که اين ويژگي در همه بال ميوه اي (Pterocarya) مشترک است بجز گردوهاي امريکايي (Carya) در همين خانواده.

شايد معروف‌ترين اعضاي اين رده گردوي سياه (Juglans nigra) متعلق به شرق امريکاي شمالي و گردوي ايراني يا معمولي (Juglans regia) که بومي بالکان در جنوب شرقي اروپا، مرکز و جنوب غربي آسيا تا هيمالايا و جنوب غربي چين است، باشد. گردوي معمولي را درامريکا اغلب ولي به صورت نادرست گردوي انگليسي مي‌‌نامند. (اين گونه بومي انگليسي نيست).

اين دو گونه از نظر چوب قابل توجهي که دارند داراي اهميت مي‌‌باشند. گريبانه‌هاي گردو به علت دارا بودن مقدار زيادي رنگ زرد – قهوه اي، منبع مهمي براي رنگ به شمار مي‌رود.

دانه تمامي گونه‌هايي که در بالا به آنها اشاره شد و ساير گونه ها، خوراکي هستند اما گردوهايي که در فروشگاهها موچود مي‌‌باشند از نوع گردوي ايراني هستند. نوع باغي که به جهت پوسته‌هاي نازک مغز. پايداري در مناطق معتدله انتخاب گشت را گهگاه گردوي کارپات مي‌‌نامند. گردو سرشار از روغن است و بصورت گسترده هم به شکل تازه و هم در غذا خورده مي‌شود. آنها را بايد در مکانهاي خشک و خنک نگهداري کرد چون در شرايط گرم در مدت چند هفته- بويژه پس از کندن پوسته آن، فاسد مي‌شوند.

گردوي امريکايي

اين گردو بومي امريکاي شمالي است و زماني، منبع غذاي مقوي براي سرخپوستان امريکاي جنوبي بوده است. در کشور امريکا از آن در تهيه انواع کيک و نان استفاده مي‌شود. گردو امريکايي منبع انواع ويتامين و مواد معدني، بويژه ويتامين A))،((B و E، کلسيم، فسفر، منيزيم، روي و پتاسيم است.

خواص گردو

گردو از دوران ما قبل تاريخ وجود داشته است. در قرون وسطي اعتقاد بر اين بود که گردو سر درد را معالجه مي‌کند حتي شواهد دال بر وجود يک باغ گردوي بسيار زيبا در باغهاي معلق بابل وجود دارد. گردو هم به صورت خشکبار و هم به صورت تازه و خورده مي‌شود و از آن در تهيه برخي از غذاها استفاده مي‌شود. گردو منبع خوبي از فسفر، پتاسيم، منيزيم، پروتئين و ويتامين E است.

از معروفترين مناطق کشت گردو در ايران منطقه تقرش در استان مرکزي است .



خواص درخت گردو

گردو درخت زيبايي است كه ارتفاع آن ميتواندبه 2 متر برسد.مغز گردو داراي پروتئين،قند ،آب وويتامين ،املاح معدني و همچنين مواد چربي است . مقدار فسفر موجود در گردو با ماهي و برنج و حتي تخم مرغ نيز برابري ميكند . برگ و پوست گردو مقوي و تصفيه كننده خون است . برگها و پوست آن بخصوص بخاطر مادهءتلخ و تانن آن در مداواي بيماريهاي جلدي و خنازير مفيد واقع مي شوند . مهمترين خواص گردو : درمان ورم روده و معده: 15 تا 20 گرم برگ گردو را به مدت ده دقيقه در يك ليتر آب جوش دم كنيد ،براي ورم معده و روده . به به عنوان كرم كش 3 فنجان در روز از اين دم كرده را بنوشيد . درمان خستگي و ورم : دم كردهء50 گرم برگ گردو در يك ليتر آب را در آب وان بريزيد اين حمام آرام بخش خستگي ست و ورم را بر طرف مي كند همچنين در مورد مداواي سرمازدگي و بيماريهاي پوستي تجويز ميشود . درمان ورم لثه ولوزه : دمكردهء فوق را به ميزان حجمش با آب رقيق كنيد و آنرا غرغره كنيد تا ورم لثه و لوزه شما درمان شود . درمان كم خوني : جوشانده برگ يا پوست سبزگردو برابر تجويز فوق درمان كم خوني و ضعف است . 20 تا 30 گرم از پوست سبز گردو يا خشك آن را در يك ليتر آب به مدت يك ربع بجوشانيد و صاف كنيد و قبل از هر وعده غذا يك فنجان از آن را بنوشيد .



زيان گردو :







به هيچ وجه نبايد در خوردن گردو افراط و از پنج عدد در روز بيشترمصرف بشود زيرابراي سلامتي زيان آور است . درضمن لثه ها و زبان و گلو را مي آزارد. كساني كه ناراحتي معده و كبد دارند نبايد گردو بخورند. افراد چاق نيز بايد از آن پرهيز كنند. خوابيدن در زير درخت گردو به علت صدور فراوان گاز كربنيك در شب خطر ناك است.







شرايط رشد

بهترين خاك براي درخت گردو عبارت است از خاك عميق، به خوبي زهكشي شده، آهكي با PH حدوداً ? تا ? .گردو داراي ريشه هاي عميقي است كه به طور مستقيم در خاك رشد مي كنند و اگر مانع بر سرراهش قرار نگيرد تا عمق ? - ? متري هم پيشروي مي كند. گردو نسبت به غرقاب شدن و شوري خاك بسيار حساس است. سرما نيز از عوامل محدود كننده كشت اين گياه به حساب مي آيد. اين گياه عمدتاً با شرايط آب و هوايي مديترانه اي، تابستان گرم و خشك و زمستان هاي معتدل، سازگار است.
البته طبق گزارش ها، اين گياه دماي ?? - تا ?? - درجه سانتي گراد را نيز در ايران تحمل كرده است. ريزش باران در بهار و هنگام پديدار شدن برگ ها در نيمه تابستان باعث افزايش احتمال ابتلاي آن به لكه هاي قارچي و باكتريايي مي شود. گرماي بيش از اندازه نيز موجب پژمردگي و آفتاب سوختگي ميوه هايي مي شود كه در شاخه هاي بالايي درخت قرار دارند. ميوه هاي گردو را پس از برداشت مي توان به مدت چندماه در انبار نگه داشت البته به شرط آنكه به طور صحيحي خشك شده باشند. چنانچه ميوه ها فريز شوند به مدت چند سال هم قابل نگهداري هستند.





گلخانه هاي فلزي (مدرن )

همانطور كه گفته شد گلخانه هاي چوبي قديمي و با سقف مسطح معايب زيادي دارند از اينرو امروزه از گلخانه هاي فلزي در نوع تونلي (كوآنست ) و يا مثلثي شكل (A شكل ) و در مدل ها و اندازه هاي متفاوت براي كشت صيفي جات ، سبزي جات و گل ها و گياهان زينتي در سطح وسيعي استفاده مي شود . اسكلت اين گلخانه ها معمولاً از جنس آهن گالوانيزه ، آلومينيوم ، پلاستيك و ندرتاً چوب ساخته مي شود.

گلخانه هاي تونلي يا كوآنست

امروزه متداول ترين فرم اسكلت فلزي ، فرم كماني (تونلي يا كوآنست) است كه كمان هاي آن از لوله هاي آهني گالوانيزه و فولادي (لوله هاي فلزي تو خالي يا ميله هاي گرد توپر ) و گاه چوب ساخته مي شود ( آهن گالوانيزه سبك بوده و كمتر مانع رسيدن نور به داخل گلخانه مي شود)، كمان هاي نيم دايره اي در فواصل معين (با فاصله 3-5/2 متر) و به موازات هم در زمين فرو مي روند و توسط اتصالات متعدد طولاني و عرضي به هم اتصال مي يابند و مستحكم مي شوند . فاصله بين لوله هاي افقي كه به طور موازي در روي كمان ها قرار گرفته و اولين كمان تا آخرين كمان را به هم متصل مي كند 150-100 سانتيمتر است . روي كمان ها و در فواصل بين لوله هاي افقي شبكه اي از سيم ها و مفتول هاي آهني گالوانيزه به فاصله 30-25 سانتيمتر از هم و جهت استقرار پوشش پلاستيكي نصب مي شود . پس از پوشاندن گلخانه با پلاستيك نيز مي توان تعدادي از همين سيم ها را روي پوشش پلاستيكي نصب كرد تا پوشش گلخانه مستحكم تر شود . معمولاً در داخل هر كمان يك بازوي نگهدارنده افقي قسمت راست كمان را به قسمت چپ آن متصل مي كند ارتفاع اين بازو از سطح زمين معمولاً 1/2 -2 متر مي باشد كه علاوه بر حفظ استحكام گلخانه براي بستن سيم هاي داربست (قيم ) مورد استفاده قرار مي گيرد . در احداث گلخانه هاي تونلي يا نيمه استوانه اي همواره بين پهناي گلخانه ، ارتفاع قسمت مياني و ساير اجزاء اسكلت رابطه اي برقرار است . براي پوشاندن اين گلخانه ها معمولاً از پلاستيك هاي پلي اتيلن يا فايبر گلاس استفاده مي شود. اين گلخانه ها براي توليد گياهان فصلي كاملاً مناسب هستند.

گلخانه هاي فلزي تونلي (كماني ) به صورت تك واحدي (تك قلو) يا چند واحدي (چند قلو يا مركب ) ساخته مي شوند.

گلخانه تونلي تك واحدي

اين گلخانه ها با مقطع نيم بيضي و معمولاً به عرض 11-8 متر و طول 60-40 متر (بسته به مقدار و موقعيت زمين و سرمايه و امكانات گلخانه دار) و با ارتفاع 4-3 متر ساخته مي شوند ولي ارتفاع داربست بوته ها معمولاً 2 متر مي باشد . گلخانه ها با توجه به عرض هاي مطرح شده با لوله هايي به طول 6 متر و با قطر حداقل 2 اينچ بنا مي شوند.براي احداث تعدادي از گلخانه هاي تك واحدي در كنار هم ، رعايت فاصله حدود 3-2 متر از يكديگر (براي جلوگيري از سايه اندازي واحدها روي همديگر ) و قرار گرفتن واحدها به موازات هم مناسب مي باشد . براي پوشش اين گلخانه ها از نايلون هايي به عرض 8-5 متر و استقامت 4-1 سال استفاده مي شود شكل 5-1 نمونه هايي از گلخانه هاي تونلي تك واحدي را نشان مي دهد.

مزاياي گلخانه هاي تونلي تك واحدي : به علت مجزا بودن واحدها ، كنترل شرايط محيطي (دما ، رطوبت ، نور و ... ) آسانتر مي باشد . با ظهور آلودگي (آفات و بيماري هاي ) در هر واحد گلخانه ، در صورت رعايت موارد احتياطي ، آلودگي به ساير گلخانه ها انتقال نمي بايد . در واحدهاي مجزا مي توان ارقام مختلف را از نظر مقاومت به سرما ، شرايط متفاوت اقليمي و آفات و بيماري ها مقايسه نمود .اين گلخانه هابه دليل قوسي شكل بودن ، جريان باد را ملايم كرده و به آرامي از روي خود عبور مي دهند . به علاوه اين گلخانه ها به دليل انحنايي كه دارند برف و باران را روي خود نگه نمي دارند و آب را به راحتي جاري مي كنند . كشيدن پوشش و سقف سازي اين گلخانه ها نيز آسان مي باشد . در ضمن پوشش پلاستيكي از هر طرف زير خاك محكم شده و لذا مقاومت بيشتري در مقابل باد دارد .
دسته بندی: فنی و مهندسی » کشاورزی و زراعت

تعداد مشاهده: 2478 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 72

حجم فایل:275 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: